Gerze’de Alaettin Şahin Caddesi üzerinde yapımı devam eden Seyir Terası inşaatı için mahalleli imza topladı. Gerze Kaymakamlığı ve Gerze Belediye Başkanlığına sunulan dilekçede, “ayar kaçmış” denilen yapı için inşaatın durdurulması gerektiği belirtildi.
13 Haziran’da haberini yaptığımız “Tedbirsiz Çalışmaya Mahalleliden Tepki” başlıklı haberimizde Alaettin Şahin Caddesi üzerindeki Seyir Terası çalışmalarında deniz kenarındaki sahil kıyı şeridinin doğal kaya yapısının Gerze Belediyesi ekiplerince tahrip edildiğini ve kıyı şeridini koruyan kayaların parçalandığını iddia eden mahalle sakinleri, aralarında imza toplayarak caddenin mevcut düzeninin korunması ve olası tehlikelerin önüne geçilmesi için Seyir Terası inşaatının durdurulması gerektiğini 56 kişinin imzasıyla resmi mercilere ilettiler.
"Gavur Mezarlığı"
Cadde sakinleri Seyir Terası inşaatının “Gavur Mezarlığı” olarak bilinen mevkide yapıldığı ve zaman zaman hala kemik ve başka kalıntılara rastlandığını, inşaatın amacını aşarak imar kirliliği yarattığını ve doğal dokuya zarar verdiğini, istinat duvarının istinat binasına dönüştürüldüğünü, doğal kayalık teraslar ve falezlerin insan eliyle bozulduğu için heyelan riski oluşturduğunu, bina olduğu belli olan yapının istinat duvarıymış gibi gösterildiğini iddia ederken, istinat duvarı ve peyzaj düzenlemesi hariç tüm inşaat faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini ifade ettiler. Alaettin Şahin Caddesi’nin Gerze’nin “sakin şehir” niteliğine uygun olarak sakin bırakılmasını sözlerine eklediler.
“Alaettin Şahin Caddesi Sakinleri” olarak Gerze Kaymakamlığı ve Gerze Belediyesi’ne 56 imza ile gönderilen dilekçenin tam metni ise şu şekilde:
“Köşk Mahallesi Alaeddin Şahin Caddesi üzerinde yapımı devam eden "seyir terası" adıyla bilinen yapıyla ilgili olarak adı geçen cadde üzerinde ikamet etmekte olan sakinlerin itiraz ve çekinceleri aşağıdaki gibidir.
-Söz konusu yapı "Gavur Mezarlığı" olarak bilinen mevkide yapılmaktadır. Bu bölgedeki yamaçlarda hala zaman zaman kemik ve diğer başka kalıntılara rastlanmakta olup mahallin bu özelliği etraflıca araştırılmadan kültür ve tarih mirasına zarar verilebileceği düşünülmemiştir.
-Istinat duvarı ve heyelan önleme gerekçesiyle yapılmaya başlanan tahkimat, amacını aşarak kıyı kenar hattında; imar kirliliği yaratan, doğal dokuya zarar veren, kıyı kenar hattını daraltan bir hale bürünmüştür. Inşaatta tabiri caiz ise "ayar" kaçmış, istinat duvarı "istinat binasına" dönüştürülmüştür. Çalışmalar sırasında doğal kayalık teraslar ve falezler insan eliyle bozularak heyelan riski artırılmıştır. İnşaata yakın binaların bahçelerinde beton-toprak çatlamaları başlamıştır bile!
-Bina olduğu aleni belli olan yapıyı, mevzuatın kıyısından köşesinden dolanarak istinat duvarıymış gibi lanse etmek, kıyı kenar hattına devasa bir yapı inşa etmek, Kıyı Kanuna aykırı olup ileride yıkılması söz konusu olan yapı için harcanan paralar da açıkça kamuyu zarara uğratma kabahatine neden olmaktadır. Yanlıştan derhal dönülmelidir.
-Kanun ve mevzuat gereği "eğer risk varsa" yapılabilecek istinat duvarı ve kıyı kenar hattı çevre ve peyzaj düzenlemelerini amacından çıkarıp sahil hattına koca bir bina inşa edip sonra da bunu çeşitli ticari faaliyetler (lokanta-kafe vb.) için değerlendirme gayretleri etik değildir. Ilçenin bu kısmı sakin şehir niteliğine uygun olarak sakin bırakılmalıdır. Ayrıca caddenin başı ve sonunda iki adet işletme zaten hali hazırda vardır ve bu işletmeler dahi zor ayakta durmakta iken haksız rekabete, kaynak israfına, yeni kalabalık ve trafik yoğunluğu yaratacak bu şekilde bir teşebbüse lüzum yoktur.
-Lüzumlu ise istinat duvarı ve peyzaj düzenlemesi harici diğer tüm inşaat faaliyetleri durdurulmalı, yapı, kıyı kenar çizgisinden uzaklaştırılmalı, hacmi küçültülmeli, bozulan doğal doku düzeltilmelidir.
-Bir öğretmen olan Sayın Belediye Başkanımızın ve İlçemiz için çok kıymetli girişim ve hizmetleri olan Sayın Kaymakamımızın çevre sakinlerinin itiraz ve hassasiyetlerine duyarsız kalmayacağını ümit eder, taleplerimizin ivedi işleme konulmasını saygılarımızla arz ederiz.”